ZAŠTO TREBA DA UČITE FRANCUSKI JEZIK?

Zato što Vam omogućava da nastavite studije na francuskim univerzitetima (Sorbona, Univerzitet Pjer i Marija Kiri) ili u školama za visoko obrazovanje (Univerzitet Panteon-Sorbona – Pravni fakultet u Parizu i mnogi drugi pravni fakulteti, kao i čuvena visoka škola L’École nationale d’administration, koju završavaju svi francuski i mnogi internacionalni funkcioneri poput sadašnjeg i bivšeg predsednika Francuske, Fransoa Olanda i Žaka Širaka, ili bivšeg premijera Dominika de Vilpena).

Znanje francuskog Vam pruža šansu da dobijete stipendiju Ambasade Francuske u Srbiji kako bi nastavili drugi stepen studija u trajanju od deset meseci ili treći stepen studija gde stipendija omogućava naizmenični boravak u Srbiji i Francuskoj u periodu od tri uzastopne godine. Stipendija pokriva troškove školarine, života u Francuskoj kao i socijalno osiguranje i to Vam omogućava da steknete jednu od međunarodno priznatih diploma.

Zato što više od 200 miliona ljudi govori francuski; to je jedini jezik pored engleskog koji se koristi na svim kontinentima.

Zato što Francuskoj nedostaje obrazovani kadar iz oblasti prava, telekomunikacija, medicine, novih tehnologija… Ta radna mesta su dostupna i strancima koji dobro vladaju francuskim.

Zato što je Francuska jedan od najvećih investitora u Srbiji, a Francusko-srpska privredna komora broji više od 60 francuskih preduzeća koji trenutno posluju u Srbiji. Zahvaljujući francuskim investicijama otvoreno je oko 10.000 novih radnih mesta.

Zato što Vam otvara vrata mnogobrojnih multinacionalnih francuskih i frankofonih firmi kojima nedostaje stručan kadar sa znanjem francuskog kako u Srbiji, ali isto tako i u Francuskoj i u frankofonim zemljama ( Kanada, Švajcarska, Luksemburg, Belgija).

Zato što je to jezik diplomatije i zvanični jezik Ujedinjenih nacija, Međunarodnog olimpijskog komiteta, Crvenog krsta i obavezan je za svaku osobu koja želi da radi u nekoj od međunarodnih organizacija.

Zato što znanje francuskog omogućava lakše učenje drugih romanskih jezika ( španski, italijanski, portugalski) ali isto tako i engleskog, jer više od 30 % reči su francuskog porekla.

Zato što je to zemlja prosvetiteljstva i Deklaracije o pravima čoveka i građanina (La Déclaration des droits de l’homme et du citoyen).

Zato što je francuski jezik kulture. Na njemu su pisali Igo, Molijer,Bodler, Rembo… Moći ćete da razumete i da pevate pesme Edit Pjaf i Šarla Aznavura.

Zato što je to jezik filozofije i velikih filozofa poput Dekarta i Sartra, ali i velikih naučnika kao što su Luj Paster, Pjer i Marija Kiri.

Zato što je Francuska najposećenija zemlja na svetu, a znanje francuskog Vam omogućava da bolje razumete kulturu, mentalitet i način života Francuza.

Zato što je Pariz grad svetlosti, obrazovanja i umetnosti , gde se nalaze najvrednija dela svetske kulturne baštine. Istovremeno, to je i najromantičniji grad na svetu.

Zato što je to jezik ljubavi i ceo svet razume šta znači “Je t’aime”.